A

      Ziua Internaţională a femeii

#SâmbătaCuYAA  #S31

Articol scris de Diana Gurin

a

În fiecare an, la 8 martie, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Femeii. În această zi cu totul specială, ne arătăm aprecierea față de femeile din viața noastră, le idolatrizăm și le răsfățăm, dăruindu-le flori și diverse cadouri.

”Toate bune și frumoase”, însă cum a apărut această sărbătoare? Care e semnificația reală a acestei zile? În ce țări se mai sărbătorește și care sunt câteva dintre obiceiurile specifice pentru 8 martie?


sursa foto: https://wiesbaden-lebt.de/frauentag-am-8-maerz-mitmachen-und-mit-gestalten

A

A

A

Istoricul zilei de 8 Martie

La început, ”Ziua Femeii” era cunoscută sub denumirea ”Ziua Internaţională a Femeii Muncitoare”, care celebra drepturile obţinute de femei pe plan politic, social şi economic, inclusiv dreptul de vot.

În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot. Ulterior în august 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, activista socialistă germană Luize Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin au propus sărbătorirea zilei internaționale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Iar un an mai târziu, în 19 martie 1911, a fost sărbătorită pentru prima dată  ”Ziua internațională a femeii” în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Data de 8 martie, pe care o celebrăm în prezent, a fost stabilită de abia în 1913 și de atunci ea a devenit sărbătoare oficială în majoritatea statelor lumii.

În multe ţări ale lumii, ziua de 8 martie este văzută şi drept prima sărbătoare a primăverii. Este ziua feminității, a frumuseții, a dragostei, ziua în care femeia este în centrul atenției, este sărbătorită de copii, de prieteni, de soți, de colegi etc.

În unele țări, este chiar declarată oficial ca zi liberă. Iar în China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie cu ocazia acestei sărbători.

În Italia, de exemplu, cu ocazia acestei sărbători sunt organizate reuniuni la care se discută astfel de teme, precum: drepturile femeilor, siguranţa la locul de muncă sau sănătatea.

A

Ziua femeii în întreaga lume

sursa foto: https://www.bankingclub.de/news/aktionstag/internationaler-frauentag-eine-feier-der-gleichberechtigung/

Un obicei destul de interesant, în Italia, este ca femeile să primească de 8 martie mimoze galbene, ca simbol al siguranței și încrederii în sine. Această practică fiind destul de întâlnită și în alte state precum Albania sau Rusia.

Un alt lucru interesant este că în Portugalia femeile obişnuiesc să iasă seara împreună în oraş în grupuri formate numai din femei. Iar în ţările baltice, această sărbătoare îmbracă o conotație puțin mai specială. Astfel, de 8 martie se pune mai mult accent pe ”Ziua mamei”, şi este o ocazie oportună ca mamele să primească flori şi mici daruri confecționate de copii.


Spunând toate acestea, vreau să finalizez acest articol cu ideea că femeia, fiind pe de-o parte ființa sensibilă care tinde în permanenţă să ofere dragoste, căldură şi toleranţă celor din jurul său, totodată, este și întruchiparea puterii și a luptei pentru adevăr și echitate în lume, iar marcarea Zilei Internaţionale a Femeii nu  este nimic mai mult decât o oportunitate pentru a sărbători actele de vitejie şi determinare întreprinse de femei absolut obişnuite, care au jucat un rol colosal în istoria comunităţii, dar și a propriilor ţări.