YAA Cuisine

#SâmbătaCuYAA #S5

Articol scris de Nicola Anamaria, în colaborare cu Maria Țica, Iasmina Trifaș și Bianca Onuț.

Dacă săptămâna trecută am vorbit despre prăjiturele Macarons, brânzeturi rafinate, produse de patiserie savurate în Paris și experiențe memorabile din afara granițelor, pe care membrii noștri le-au împărtășit cu voi,  Sâmbăta aceasta vom pătrunde în bucătariile YAA-istelor noastre. Vom descoperi împreună rețetele lor preferate și cu ce bunătățuri se răsfață ele după o săptămână extrem de productivă.

În rețeta “furată” direct de la bunica ei, Maria ne învață cum să preparăm sărățele numai bune de savurat împreună cu familia, cu prietenii, vizionând un serial sau citind cartea preferată:

“Se freacă 1kg de făină cu 3 linguri de untură și cu 500g de unt. Se face o groapă în mijlocul compoziției și se pune drojdia la înmuiat cu puțin lapte calduț si câteva firicele de zahăr. Când a crescut drojdia, se amestecă cu cele 2 gălbenușuri, cu cele 4 lingurițe de sare și cu smântană (cat se cere pentru a fi un aluat bun de întins).

Cand este format aluatul, se împarte în 2 (doua coci) și, pe urmă, se întinde fiecare cocă, se presară susan deasupra, se mai dă încă o dată cu sucitoarea pentru a intra în aluat. La final, se unge cu ou și se taie în formă de sărățele.

Poftă bună!”

Următoarea rețetă este pentru adevărații grumanzi. Aceasta este preparată de Iasmina, o împătimită a dulciurilor, care va împărtăși cu noi rețeta ei pentru Tortul Trio:

“Se pregătește mai întâi blatul. Mixăm untul și zahărul la viteză mică, iar apoi adăugăm oul. După amestecarea acestora, cernem făina, cacao, sarea și bicarbonatul și continuăm să mixăm încet, până când totul se omogenizează. Apoi, ungem o tavă rotundă cu ulei la bază și lasăm blatul la copt pentru 20-25 de minute.

În continuare, pregătim crema de ciocolata amăruie. Pregătim gelatina, amestecând-o cu apă rece și lăsând să se umfle, iar apoi topim ciocolata împreună cu untul, la abur. După ce aceasta este topită, adăugăm gelatina și lasăm să se răcească. Între timp, mixăm smântana pentru a obține frișca si după aceea o amestecăm cu ciocolata. Aplicăm pe blat și punem în frigider. Continuăm sa pregătim la fel și cremele de ciocolată cu lapte și de ciocolată albă.

La final, ornați după cum doriți și Voila! un delicios tort de ciocolată.”

Și ca să încheiem acest articol într-o notă românească, pe gustul tuturor, Bianca ne va pregăti un desert tradițional, și anume renumitele Brânzoici sau cum li se mai spune în popor “Poale-n brâu”:

“Se cerne într-un vas făina, se face loc în mijloc și se pune untul topit, se frământă. După ce făina a cuprins tot untul, se adaugă turnat încet, laptele în care s-a dizolvat drojdia, zahărul și sarea. Se frământă mai departe și când aluatul nu se mai lipește de vas, se dă la o parte la rece, lasându-l să crească cam 3 ore. Se întinde foaia de aluat însă nu prea subțire, se taie pătrate de 8-9 cm, se pune deasupra câta o linguriță de brânză, se aduc colțurile la mijloc în formă de plic, apăsând ușor cu degetul ca să se lipească, se ung cu ou și se dau la cuptorul preîncălzit în prealabil pana devin aurii.

Poftă bună! “

Vă mulțumim pentru că ați fost alături de noi și în această Sâmbătă. Sperăm ca rețetele noastre să vă umple casa cu miresme gurmande, iar noi ne auzim cu și mai multe articole care să vă inspire, încânte și să vă dezvolte alături de noi!