Tradițiile de Paște din România

#SâmbătaCuYAA  #S39

Articol scris de Petrovan Diana și Trifaș Iasmina Laura 

Ne aflăm în ultima lună de  primăvară, iar frumoasele sărbători pascale se află în ajun. Așadar, am pregătit pentru voi un articol special care vă va vorbi despre minunatele tradiții și obiceiuri din casele românilor. Aceste lucruri, după cum considerăm noi, pun în valoare cultura din țara noastră și sperăm să vă bucure sufletele!

Pentru noi românii, pregătirea pentru aceste sărbători pascale este extrem de importantă. De ce? E simplu. Putem descrie în doua cuvinte, și anume: curățenie și mâncare. Curățenia este foarte importantă pe parcursul acestei sărbători, casa trebuie menținută curată pentru a putea întâmpina viitorii musafiri, iar bucatele care, de obicei, nu lipsesc de pe masa nimănui în ziua de Paște sunt: ouăle roșii, pasca, cozonacul și bineînțeles drobul de miel.


Transilvania

În zona Transilvaniei, obiceiul specific este stropirea fetelor și a femeilor de către băieți și bărbați, scopul acestei tradiții fiind de a face ființele dragi nouă să fie frumoase tot anul, să nu „se vestejească”. În trecut, se foloseau găleți cu apă de izvor , simbolizând purificarea, dar în prezent s-a decurs la sticluțe de parfum, băieții și bărbații fiind răsplătiți cu bani sau cu bucate proaspete. În această zonă, a Ardealului, tinerii băieți obișnuiau să împodobească, sâmbătă seara, porțile unde locuiesc fetele cu crengi de brad, iar mai apoi, ele având responsabilitatea de a pândi pe geam cine le calcă in ogradă, pentru a-l putea răsplăti a doua zi de dimineață cu bani sau alte cele.

Moldova

În Moldova, credincioșii ies în curtea bisericii și se așază în formă de cerc cu o lumânare aprinsă, așteptând trecerea preotului pentru a primi binecuvântarea coșului cu bucate.

Paștele în zona Banatului

Micul dejun în Banat este cu totul diferit de alte zone.. De ce? Ei bine, aici se pune în practică tradiția tămâierii bucatelor, iar după acest obicei, fiecare om prezent la masă primește sfânta pâine și vinul pe o linguriță. Tot la bănățeni este nelipsită de pe masa de Paște ciolanul de porc fiert, ouăle fierte și vestita friptură de miel.

Paștele în zona Olteniei

Pe meleagurile Olteniei, odată cu sosirea Paștelui, există un străvechi obicei de a se face prepararea casei. Astfel, orice gospodărie să strălucească, să spunem așa, pentru primirea musafirilor pe parcursul celor trei zile dedicate sărbătorilor pascale. Această tradiție este legată strâns de ideea curățeniei în fața lui Dumnezeu. Așadar, în Joia Mare, femeile nu au voie să doarmă deloc.

În anumite părți din Oltenia, colorarea ouălor este sarcina bărbaților, pe care le dăruiesc în momentul mesei pascale. Dimineața zilei de Paște, după revenirea de la biserică, tradiția în Oltenia le impune acestora să nu intre în casă până când nu culeg iarbă din grădină, care mai apoi trebuie așternută pe scările casei.

A

A

A

Așadar, dragii noștri, acestea sunt mândrele noastre tradiții și obiceiuri de Paște. Sper că am reușit să aducem lumină în sufletele voastre și zâmbete pe buze. Vă dorim Sărbători Pascale Fericite, alături de căldura celor dragi!