A

Sărbătorile iubirii (Valentine’s Day. Dragobete)

#SâmbătaCuYAA  #S28

Articol scris de Daiana Toader

A


V-ați gândit vreodată dacă puteți trăi fără iubire? Așa cum spune și Roque Schneider: „Iubirea este cea mai frumoasă muzică din partitura vieții. Fără ea, ai fi un etern afon în corul imens al omenirii.”


A

În fiecare an, în luna Februarie oamenii se gândesc mai mult ca oricând la iubire. Nici bine nu a început, că deja gândul îți zboară la Ziua Îndrăgostiților. Valentine’s Day reprezintă o stare de emoție, de fluturi în stomac. Ficare om dorește să-și impresioneze partenera/partenerul în cel mai plăcut mod, să-i arate că înseamnă totul.

Originea sărbătorii Valentine’s Day se naște din mai multe teorii. Potrivit unei legende, această sărbătoare a apărut pe vremea împăratului Claudiu al II-lea, care a interzis căsătoria, deoarece bărbații au refuzat să se înroleze în armată. Se spune că în dragoste și în război este permis orice, astfel un singur om a reușit să treacă peste această lege și să-i ajute pe creștini să se căsătorească. Acesta era un preot pe nume Valentin care, la un moment dat, a fost descoperit și întemnițat. În închisoare, s-a îndrăgostit de fiica unui gardian, căreia îi trimitea zilnic scrisori de dragoste. El a fost executat pe 14 februarie și, de atunci, această zi s-a transformat în ziua Sfântului Valentin

Valentine’s Day a început să fie sărbătorită și în România, deși avea o sărbătoare tradițională a iubirii, și anume Dragobete, care se celebrează pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc, care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia, un tânăr chipeș și iubăreț, care obișnuia să seducă toate femeile care îi ieșeau în cale. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul românesc „dragoste”.


Indiferent dacă e sărbătoare sau nu, iubirea ar trebui celebrată în fiecare zi, pentru că e sentimentul care ne face să zâmbim zilnic, să trăim cele mai frumoase experiențe. Prin prezența celor două sărbători dedicate iubirii se regăsește cel mai bun prilej pentru a-i demonstra persoanei iubite afecțiunea și dragostea pe care i-o porți.

Astfel că, de Valentine’s Day, în fiecare an, îndrăgostiţii din toată lumea îşi fac cadouri dintre cele mai diverse, celebrând astfel dragostea care îi leagă. Mulți dintre români aleg și Dragobetele pentru a demonstra cât de mult își iubesc jumătatea. Se fac daruri, cei căsătoriți își reafirmă iubirea, iar pentru cei care nu au încă o pereche, acum e momentul cel mai potrivit să o caute.

A

A

A

Indiferent de țară, iubirea își găsește întotdeauna o formă și un mod de manifestare. Tuturor ne place să citim veselie, zâmbete, sensibilitate pe chipurile celorlalți. Ne place să simțim emoția iubirii în sufletul nostru.