A

Metode și tehnici de învățare

#SâmbătaCuYAA  #S24

Articol scris de Anamaria Nicola

Sesiunea a început și cu sigurnață vrem să obținem rezultate cât mai bune la toate examenle. Cantitatea de informație nu este puțină și pentru a face față este necesar un întreg proces, care să ne ajute să dobândim informații, nu doar să reținem pe termen scurt.

Pe unii sesiunea i-a întâmpinat pregătiți cu informațiile fixate, însă pentru foarte mulți dintre noi sesiunea este o perioadă stresantă, deoarece cu toții știm că nu suntem chiar cu materia la zi. Este important să nu ne panicăm. Doar pentru simplul fapt că ne gândim că nu avem suficient timp, pierdem mai mult decât ne-am imaginat. Gândește-te la cât timp mai ai și încearcă să îl gestionezi cât mai eficient!

Bineînțeles, fiecare dintre noi este diferit, personalitatea fiecăruia este diferită, iar metodele de învățare pot varia de la o persoană la alta, în funcție de preferințe. Cu toate acestea, vă punem la dispoziție câteva metode și tehnici de învățare care vă vor ajuta să rețineți informațiile într-un mod eficient.

A

Înainte de toate este esențial să învățați într-un mediu cât mai plăcut. Pregătiți-vă toate materialele înainte de a începe să studiați și nu uitați să faceți odine în jurul vostru pentru a nu exista lucruri care să vă distragă.

A

1. Întocmiți liste pentru a fi cât mai organizați

Așezați pe o foaie toate examenele programate. Ordonați-le mai întâi după data la care urmează să le susțineți pentru a avea o imagine de asamblu asupra lor. Mai apoi, analizați care examen este mai greu, la care trebuie să acordați mai mulă importanță, la care materie dețineți deja informații și la care trebuie să mai lucrați. Nu uitați ca este important și numărul de credite pe care îl are un examen!

Atunci când te apuci de învățat, este indicat să parcurgi, în primă etapă, tot conținutul pe care trebuie să îl însușești. Întocmește o listă cu subiectele importante sau cu capitolele din materie. Astfel, vei știi exact de cât timp ai nevoie și cum să îl gestionezi.


A

2. Ciclul de învățare

Învățați fie pe capitole, fie pe ore. Acest lucru diferă de la persoană la persoană, deoarece unora nu le place să își aloce un anumit număr de ore pentru studiu,  apărând presiunea timpului, care îi distrage de la ce au de făcut. Fiecare materie la care învățăm este diferit, la unele trebuie alocat mai mult timp decât la altele.

Pentru cei care preferă să învețe un anumit număr de ore, ciclul ideal este: 40 de minute studiat, 10 minute pauză. După 40 de minute creierul uman începe să piardă din capacitatea de concentrare, iar informația nu va mai fi asimilată eficient.

Pe lângă pauzele scurte, la fel de importante sunt și pauzele lungi. Detașați-vă de informație, lăsați creierul să respire. Uitați-vă la un serial, ieșiți la o plimbare, vorbiți cu un prieten, faceți orice ca să vă relaxați.

De asemenea, este important să cunoaștem în ce perioadă a zilei asimilăm mai bine informația. Acest lucru din nou variază deoarece, unele persoane asimilează mai bine informația dimineața, ele simțind că au la dispoziție mai multe ore pentru studiu. Alte peroane preferă să învețe noaptea, când toată lumea doarme și este liniște.

Nu uitați, indiferent de ciclul de învățare este important să dormim suficient și să mâncăm bine pentru a-i oferi organismului nosru ce are nevoie pentru a ne putea ajuta să învățăm!

3. Reținerea informației

  • Notițele. Notițele și schemele sunt foarte utile. Sintetizează informația în scheme și noțițe realizate cu diverse pixuri colorate, highlitere, sticky notes-uri și încearcă să faci totul cât mai simplu, concis și logic. Cuvintele cheie te vor ajuta atunci când va trebui să îți amintești ce ai învățat. Dacă stilul acesta nu ți se potrivește, poți să subliniezi părțile importante și să creezi în mintea ta o poveste. Conexiunile te vor ajuta să ții minte pentru o perioadă lungă de timp informațiile și să le poți compara cu alte date.
  • Listele de subiecte. Să citești o carte de la un cap la altul poate fi foarte greu, deoarece să citești 200 – 300 de pagini poate părea interminabil. Încercați să faceți rost de listele de subiete pentru examen și focusați-vă pe acelea.
  • Utilizează tehnologia. Folosește toate resursele de care dispui. Prezentările Power Point sunt un mod bun de a sintetiza informațiile într-un mod creativ. De asemenea, exită pe internet numeroase videoclipuri care te pot ajuta să înțelegi informația.
  • Consolidează-ți cunoștințele învățându-i pe alții. Studiul în grup este eficient. Vei putea repeta de mai multe ori informațiile și îți vei putea lămuri anumite neclarități sau întrebări în cercul tău de studiu.
  • Teste de verificare. Pentru a fixa mai bine informațiile și a observa unde mai trebuie să aduceți îmbunătățiri, rezolvați testele de la sfârșitul fiecărui capitol sau vă puteți crea propriile voastre teste.
  • Rememorare nu repetiție. Se spune că “repetiția este mama învățăturii”, însă nu este chiar așa. Nivelul de informație este mare, iar dacă de fiecare dată dupa ce am citit un capitol, îl recitim iar, nu vom avea rezultate pe termen lung. Sublinierea informațiilor importante și revizuirea atentă, din timp în timp, doar a noțiunilor subliniate este o metodă eficientă de învățare pe termen lung.