A

A

„Umbre vechi de mii de ani peste pământ iarăşi vin, iar voci sumbre din copaci ne şoptesc: În noaptea asta e Halloween!” – Dexter Kozen

#SâmbătaCuYAA  #HalloweenYAA

Articol scris de Șarapatin Denisa

Ce semnifică oare sarbătoarea denumită „Halloween” ? – Este o sărbătoare ce are origine celtică, care acum este preluată de majoritatea statelor occidentale. O sărbătoare ce este sărbătorită pe data de 31 octombrie, aceasta data nefiind o regulă pentru alte țări, deoarece Halloween-ul poate fii sărbatorit și în prima săptămână din noiembrie.

De unde provine denumirea „Halloween” ? – „Halloween” provine din limba engleză, de la expresia „All Hallows Even”, aceasta semnificând numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților.

Ce este specific pentru sărbătoarea de Halloween ? – Primul lucru la care ne gândim când rostim Halloween este dovleacul sculptat, acesta reprezentând „Lanternă lui Jack”.

Ce semnifică „Lanternă lui Jake „? – Legenda irlandezului Jack, un fierar șiret ,avar și bețiv, care s-a întâlnit într-o zi la cârciumă cu diavolul. Din cauza faptului că acesta era foarte beat, sufletulul lui era să cadă în mâna diavolului. Acesta fiind un om foarte isteț, a cerut diavolului să se transforme într-o simplă monedă pentru a-și putea cumpără ultima să bautură, promițându-i astfel sufletul său. Jake a pus moneda într-o cruce de argint, astfel blocând sufletul demonic. Cei doi au făcut o întelegere , prin care diavolul a promis că nu se va atinge de sufletul sau timp de 10 ani, așa că Jack l-a eliberat.

După ce au trecut acești ani, Diavolul a venit din nou la Jack. Acesta i-a cerut Diavolului să rupă un măr din vârful unui copac, înainte de a-l duce în Iad. Pentru a nu fi răpit, Jack a desenat niște cruci pe trunchi, astfel încăt Diavolul să fie incapabil să coboare .După o lungă ceartă cei doi au ajuns la un compromis: dacă Diavolul vrea  să coboare, trebuie să-l salveze pe Jack de la condamnarea veșnică.

În timpul vieții sale, Jack a comis multe păcate iar atunci când a murit nu a fost acceptat în Răi. Când s-a prezentat la intrarea Iadului, Diavolui i-a reamintit lui Jack despre acordul făcut cu el, și a lăsat spiritul lui să se rătăcească. Deoarece era întuneric, Demonul i-a aruncat un jar aprins, pe care Jack l-a pus într-un nap pe care l-a avut cu el. Din acel moment spiritul lui Jack hoinărește în căutare de un loc unde să se odihnească, iar în ziua Halloween-ului oamenii atârna un felinar în fața ușii pentru a-i indică sufletului nefericit că (,) casa lor nu este un loc pentru el.

Un alt detaliu în noaptea de Halloween îl reprezintă colindul pe la case intrebând „Trick or Treat ?” . Cu ocazia acestei sărbători copii se mascheză în diferite persoaneje, fie ele rele sau bune, încântând astfel casele colindate. În alte țări, Halloween-ul este sărbătorit prin parade și carnavaluri.

Aici puteți vedea câțiva dintre membrii YAA pregătiți de petrecerea de Halloween.

Happy Halloween everyone!

Sursă foto: Google Images & arhivă personală YAA